Kwalitatief en kwantitatief hoogwaardige zorg
 

Voor informatie en afspraken tel.: 06 45 66 23 88

 
 


Behandelingen erkend door
ziektekostenverzekeringen

Adres:
Keizersweg 97
1171 XC Badhoevedorp

Groepspraktijk Minerva
Olympiaplein 99
1077 CT Amsterdam

De nieuwe Silo
Graan voor Visch 14302
2132 VJ Hoofddorp

Tel.: 06 45 66 23 88

E-Mail:
             

Vrouwenklachten en Acupunctuur

Behandeling menstruatieklachten (PMS) met acupunctuur

Menstruatieklachten zijn meestal zo minimaal aanwezig dat veel vrouwen hier nauwelijks last van ondervinden. Het komt echter ook voor dat vrouwen er ernstig last van hebben en zelfs enkele dagen niet kunnen functioneren. Menstruatieklachten staan voor een wijde variatie aan met elkaar samenhangende klachten onder invloed van hormoonwisselingen. Dat kunnen zowel lichamelijke als emotionele klachten zijn. Premenstruele klachten, ook wel Premenstrueel Syndroom (PMS) genoemd, ontstaan ongeveer twee weken voor de menstruatie en verdwijnen of verminderen als de menstruatie begint. Acupunctuur is een goede methode om deze klachten met succes te behandelen en te voorkomen Symptomen die vlak voor de menstruatie kunnen optreden

Voor het begin van de menstruatie bouwt zich in de onderbuik een spanning op die op zichzelf heel natuurlijk is. Maar bij sommige vrouwen is deze stagnatie van energie en bloed onevenredig hoog. De acupuncturist zal zich primair richten op het opheffen van deze stagnatie. Bekende emotionele klachten hierbij zijn stemmingswisselingen, depressie en prikkelbaarheid. Op lichamelijk gebied: pijn of kramp in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn/migraine, gewrichtspijn, rugpijn die soms uitstraalt naar de bovenbenen of gespannen, pijnlijke borsten of tepels. Vaak treedt een combinatie van deze klachten op. Klachten tijdens de menstruatie

De menstruatie is een cyclisch proces waarbinnen een verstoring van de balans kan optreden zodat de menstruatie onregelmatig wordt, te lang aanhoudt of juist te kort duurt. Andere klachten zijn: overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen of menstruatiepijn. Helpt acupunctuur mij van mijn menstruatieklachten af?

Door het cyclische karakter van de menstruatie kunnen menstruatieklachten heel goed met acupunctuur worden behandeld. Wellicht zal de acupuncturist u bepaalde Chinese kruiden aanraden die ook helpen het lichamelijke en emotionele evenwicht te herstellen. Aanvankelijk zal er wekelijks worden behandeld. Een van de aangrijpingspunten is de hormoonhuishouding; u hoeft echter niet bang te zijn dat de behandeling van invloed is op de veilige werking van de pil. Na zes tot acht behandelingen volgt een evaluatie. Hierbij wordt besproken of het zinvol is de behandeling op dezelfde wijze te continueren of te volstaan met een behandeling bij de volgende menstruatie.

Acupunctuur en overgangsklachten

Veel voorkomende overgangsklachten zijn de opvliegers, maar ook nachtzweten, slecht slapen, vermoeidheid en ‘moodswings’.

Uiteraard ondervindt iedere vrouw op een andere manier last van de overgang.

Vanuit de acupunctuur bezien is het goed deze verschijnselen onder de loep te nemen en dan gericht een behandeling te starten.

Over het algemeen kan de acupunctuur goed ondersteunen bij het wegnemen van de symptomen.

Acupunctuur IVF, ICSI, IUI en vruchtbaarheidsproblemen

Recent Nederlands/Amerikaans onderzoek (2008)
Het recentste onderzoek, van de VU in Amsterdam en de Universiteit van de School van Maryland van Geneeskunde, combineerde de resultaten van zeven testen bij 1.366 vrouwen. Zij vonden dat, de vrouwen die acupunctuur ondergingen 65% eerder een succesvolle embryooverdracht hebben. Dit betekent dat voor elke 10 vrouwen die acupunctuur ontvangen, er één extra succesvolle embryooverdracht zou zijn.

Conclusions Current preliminary evidence suggests that acupuncture given with embryo transfer improves rates of pregnancy and live birth among women undergoing in vitro fertilisation.

Lees meer over dit onderzoek.

Duits onderzoek (2002)
Als er naast de reguliere behandeling ook acupunctuur kan worden toegepast worden de kansen van vrouwen om zwanger te worden door een IVF-behandeling aanmerkelijk groter, aldus Duitse onderzoekers. De wetenschappers van het Christian Lauritzen Institute in Ulm gebruikten acupunctuurbehandelingen bij 160 vrouwen vlak voor en vlak na de herplaatsing van het bevruchte eitje. De helft van de in totaal 160 deelnemende vrouwen kreeg de extra behandeling, die het aantal zwangerschappen sterk deed vergroten. De groep die met acupunctuur werd behandeld kreeg 25 minuten voor het terugplaatsen de naalden in de maag- en de dikke-darm-meridiaan, alsook in de oormeridianen, om daarmee de bloedstroom te bevorderen en energie naar de baarmoeder te geleiden, terwijl tegelijk een rustgevend effect en een stabilisering van het endocriene systeem werd bereikt. De controle-groep kreeg alleen de terugplaatsing. In beide groepen waren de vrouwen gemiddeld 32 jaar oud en hadden daarvoor al 2 IVF-behandelingen ondergaan.

Van de vrouwen zonder acupunctuur resulteerde de behandeling bij 21 vrouwen (26,3%) in een zwangerschap, bij de vrouwen die wel met acupunctuur behandeld werden werd 42,5% zwanger. Het onderzoek wordt gepubliceerd in Fertility and Sterility van deze maand. Waarom het aantal zwangerschappen toeneemt is onduidelijk, volgens onderzoeker Wolfgang E. Paulus zouden de gekozen prikpunten baarmoedercontracties die normaal optreden tijdens het implanteren van het embryo tegengaan, waardoor de kans op succes groter wordt.

Lees meer op Fertility and Sterility, of BBCNews.

Acupunctuur voor de terugplaatsing verbetert significant het resultaat (2006)
Er werden 2 groepen vrouwen vergeleken die IVF of ICSI behandeling ondergingen. Groep I kreeg acupunctuur behandeling volgens de principes van traditionele Chinese geneeskunde. Groep II kreeg acupunctuur behandeling waarbij punten waren geprikt die geen effect op zwangerschap hebben. De behandelingen vonden plaats op de dag van plaatsing van het embryo en 3 dagen daarna.

  • In groep I werd 33.8 % zwanger en 28.4% zijn bevallen
  • In groep II werd 15,8% zwanger en 13.8% zijn bevallen.
Download hier het volledige onderzoek uit Fertility and Sterility.

Acupuncture benefits for IVF fertility (2006)
Fertility rates during embryo transfer can be doubled with the use of acupuncture, a new study has found. The latest University of Adelaide trial contributes to a small but growing body of research that suggests acupuncture may help with improving pregnancy outcomes for people undergoing IVF treatment.

Lees meer op de website van de universiteit van Adelaide, Australia, download het onderzoek of zoek meer onderzoeken naar acupunctuur en vruchtbaarheid.

Expertise van onze acupunctuurpraktijk
Behandeling voor IVF (in vitro fertilisation) of ICSI (intra cytoplasmatic sperm injection) of IUI met acupunctuur en Chinese kruiden. Onze praktijk wordt veel bezocht door vrouwen én mannen die de kans van slagen willen vergroten. Het Duits wetenschappelijk onderzoek uit 2002 laat een duidelijke verhoging zien van deze kans aan de kant van de vrouw. Een ander onderzoek laat een verhoging van de kwaliteit van het sperma en een verhoging van de fertilisatie percentage zien.

Ook voor vrouwen en mannen die op 'natuurlijke' wijze zwanger willen raken, kan de Chinese geneeskunde de kans aanzienlijk verhogen. Bij de vrouw wordt gekeken naar de menstruatiecyclus, de ovulatie en onder andere de dikte van het endometrium (baarmoederwand). Vaak spelen emotionele spanningen ook een grote rol. Bij de man kan de kwaliteit, kwantiteit en de bewegelijkheid van het sperma verbeterd worden.

Het is verstandig om bij IVF, ICSI of IUI al een aantal maanden van te voren een afspraak te maken. Echter een paar weken kan ook al een groot verschil maken. Voor meer vragen kunt u gerust contact met ons opnemen.