Kwalitatief en kwantitatief hoogwaardige zorg
 

Voor informatie en afspraken tel.: 06 45 66 23 88

 
 


Behandelingen erkend door
ziektekostenverzekeringen

Adres:
Keizersweg 97
1171 XC Badhoevedorp

Groepspraktijk Minerva
Olympiaplein 99
1077 CT Amsterdam

De nieuwe Silo
Graan voor Visch 14302
2132 VJ Hoofddorp

Tel.: 06 45 66 23 88

E-Mail:
             

Behandeling schouder en nekpijn

Schouderpijn

Er zijn vele mogelijke oorzaken van schouderpijn, maar ťťn van de meest voorkomende oorzaken van schouderpijn is het impingementsyndroom.

In het geval van impingementsyndroom wordt de schouderpijn veroorzaakt door een inklemmen van de pezen van de rotator cuff, een slijmbeurs en de pees van het caput longum van de bicepsspier tegen het schouderdak(1). De rotator cuff is een groep spieren en pezen die de arm in de schouderkop stabiliseert en rotatie van de arm toelaat. De bewegingsruimte van deze pezen en spieren is echter beperkt, daar zij kunnen schuren tegen het schouderdak. Dat schouderdak wordt gevormd door beenderige uitsteeksels en harde ligamenten. Omdat de zachte pezen en spieren bij het heffen van de arm schuren tegen het harde schouderdak kunnen ontstekingen en scheurtjes ontstaan in de spieren, pezen, slijmbeurs en/of gewrichten.

Verschillende behandelingen zijn mogelijk: vermijden van de pijnlijke bewegingen ( zoals ruiten wassen, plafond schilderen,...), rekkingsoefeningen, spierversterking, ultrasone behandeling, infiltratie met corticosteroÔden (cortisone) of chirurgisch via een kijkoperatie.

In China en sedert een paar decennia ook in het Westen wordt schouderpijn vaak behandeld met acupunctuur. Een recente studie toont aan dat acupunctuur meer effectief was dan ultrasound in de behandeling van het impingementsyndroom. Een groep mensen met schouderpijn door impingementsyndroom werden willekeurig verdeeld in twee groepen: 44 mensen kregen een acupunctuurbehandeling, en 41 ultrasone behandeling. Daarnaast kregen ze ook nog een oefenprogramma mee om thuis uit te voeren. De acupunctuurbehandeling werd gedurende vijf weken tweemaal per week uitgevoerd door kinesitherapeuten, net als de ultrasone behandeling. De patiŽnten werden gedurende 12 maanden opgevolgd. Het resultaat was dat beide groepen verbeterden, maar na 12 maanden bleek er een significant verschil te zijn tussen de twee groepen: mensen die acupunctuur hadden gehad hadden minder pijn en functioneerden significant beter dan de mensen die ultrasone behandeling hadden gekregen.

Dit onderzoek toont aan dat acupunctuur een bruikbare therapie is in de behandeling van schouderpijn veroorzaakt door het impingementsyndroom.

Opmerking: in mijn praktijk maak ik voor dergelijke klachten ook dikwijls gebruik van cupping, een techniek waarbij glazen of plastieken potten vastgezogen worden op de pijnlijke plaatsen om de pijn te verbeteren (voornamelijk door een effect op de bloedcirculatie).

Chronische nekpijn Chronische nekpijn is zeer wijdverspreid. Voor het bepalen van de werkzaamheid en veiligheid van de acupunctuur werd een studie uitgevoerd in Spanje (referentie Elsevier 2006), met aselecte toewijzing aan twee parallelle groepen en met evaluatie en onderzoek door onafhankelijke evaluatoren.

Het primaire resultaat was de vermindering in de maximale intensiteit van pijn in verband met de beweging van de nek een week na de laatste behandeling.

In de behandeling van de intensiteit van chronische nekpijn was acupunctuur effectiever dan een placebo-behandeling.