Kwalitatief en kwantitatief hoogwaardige zorg
 

Voor informatie en afspraken tel.: 06 45 66 23 88

 
 


Behandelingen erkend door
ziektekostenverzekeringen

Adres:
Keizersweg 97
1171 XC Badhoevedorp

Groepspraktijk Minerva
Olympiaplein 99
1077 CT Amsterdam

De nieuwe Silo
Graan voor Visch 14302
2132 VJ Hoofddorp

Tel.: 06 45 66 23 88

E-Mail:
             

Maagklachten en acupunctuur

Maagklachten zijn een veel voorkomend verschijnsel; ongeveer één op de drie mensen heeft er wel eens last van. Eén op de vijf regelmatig. De oorzaak van die klachten kan heel divers zijn, net zoals de klachten zelf. De een heeft last van een opgeblazen gevoel en van winderigheid, een ander moet veelvuldig boeren. Ook (zure) oprispingen, brandend maagzuur en misselijkheid zijn typische maagklachten.

Voor de spijsvertering is maagzuur nodig
Als we eten, kauwen we ons voedsel fijn en vermengen het met speeksel. Nadat ons voedsel de mond en slokdarm is gepasseerd, komt het in de maag terecht. De maag is eigenlijk een spier die het voedsel verder kneedt en vermengt met maagzuur om het te verteren. Maagzuur vormt ook een verdedigingsmiddel tegen allerlei bacteriën die wij met ons voedsel binnen krijgen. De maagwand wordt door een dikke slijmvlieslaag tegen het maagzuur beschermd. Door verschillende oorzaken kan dit maagslijmvlies plaatselijk dunner worden, waardoor het maagzuur op de maagwand kan inwerken. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een maagzweer.

Oorzaak van de klachten
De belangrijkste oorzaken van maagklachten zijn onregelmatig eten, veel koud voedsel nuttigen, overmatig alcoholgebruik en roken. Tot voor kort werden maagklachten vaak in één adem genoemd met spanningen. Inmiddels is bekend dat dit de klachten inderdaad doet verergeren: het vertraagt de spierwerking van de maag, waardoor het voedsel langer in de maag blijft. Het maagzuur kan dan langer op het slijmvlies inwerken of zelfs (bij een overvolle maag) terugvloeien in de slokdarm. De vertering is dan onvolledig en bacteriën krijgen meer kans om schade aan te richten. Het kan bovendien hevige pijnen veroorzaken. Uitdrukkingen als ‘met iemand of iets in zijn maag zitten’ en ‘dat ligt als een steen op de maag’ worden door een acupuncturist dan ook heel serieus genomen.

Helpt acupunctuur bij maagklachten?
Een behandeling met acupunctuur is erop gericht om de verstoorde energiebalans te herstellen. Een stagnering van de normaal naar beneden gerichte energie uit zich in pijnklachten of in een tegengestelde reactie zoals oprispingen of braken. De acupuncturist zal zich allereerst richten op ondersteuning van het verteringsproces en verhoging van de weerstand. Maar omdat acupunctuur ‘heel de mens’ in ogenschouw neemt, wordt ook aandacht geschonken aan uw leefwijze, uw werk, eetgewoonten en andere zaken die van invloed kunnen zijn op uw maagklachten. Uiteindelijk gaat het erom de bestrijding van de maagklachten zo effectief mogelijk aan te pakken. In veel gevallen heeft dit succes.

Darmklachten en acupunctuur

Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens ‘functionele darmklachten’. Dit zijn darmklachten die het leven behoorlijk kunnen ontregelen, maar waarvoor geen medische oorzaak bekend is. Acupunctuur blijkt in de meeste gevallen een goed antwoord te hebben op deze vervelende aandoening.

Overgevoelige zenuwen ontregelen spijsvertering
De nuttige bestanddelen uit ons eten worden via de maag en de twaalfvingerige darm opgenomen door de dunne darm. Het halfvloeibare deel dat overblijft gaat naar de dikke darm. Deze haalt water en zouten uit de onverteerbare resten en produceert de ontlasting. In de dikke darm liggen zenuwen die ervoor zorgen dat de spieren in de darm samentrekken om de voedselresten te transporteren.

Symptomen van een prikkelbare darm
Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig voor eten, voor stress, emoties, of een combinatie van deze factoren. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan spreken we over een spastisch colon, in de volksmond ‘spastische darm’ genoemd. Ook een opgeblazen gevoel en diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie, zijn duidelijke symptomen van een prikkelbare darm. Soms treedt verminderde eetlust op, dan weer zijn er periodes met een behoefte aan veel eten. Buikborrelingen en winderigheid zijn ook typisch voor het prikkelbaredarmsyndroom. De klachten verergeren vaak in periodes van stress en nervositeit of door bepaalde etenswaren. Jammer genoeg zijn hiervoor geen algemene regels aan te geven. Het bijhouden van een voedingsdagboekje blijkt een handig hulpmiddel om te onderzoeken op welke gerechten men meer of minder heftig reageert.

Helpt acupunctuur bij darmklachten?
Vaak wel gelukkig. Functionele darmklachten blijken bij uitstek geschikt te zijn om met acupunctuur te worden behandeld. Hoewel acupunctuur op zichzelf al tot vermindering van klachten leidt, kan de behandeling soms gecombineerd worden met een kruidentherapie, een (vezel)rijk dieet of massage. Uw acupuncturist kan u hierover adviseren. Voor patiënten die hun voedings- en bewegingspatroon en hun levensstijl al behoorlijk in balans hebben gebracht, kan acupunctuur de aangewezen therapie zijn om de klachten nu eens definitief aan te pakken. Er is bij een prikkelbare darm vaak sprake van een plaatselijke stagnering van energie. De acupuncturist zal proberen deze verstoring op te heffen en de doorstroming van energie te bevorderen. Hierdoor wordt het genezingsproces vaak al snel op gang gebracht.