Kwalitatief en kwantitatief hoogwaardige zorg
 

Voor informatie en afspraken tel.: 06 45 66 23 88

 
 


Behandelingen erkend door
ziektekostenverzekeringen

Adres:
Keizersweg 97
1171 XC Badhoevedorp

Groepspraktijk Minerva
Olympiaplein 99
1077 CT Amsterdam

De nieuwe Silo
Graan voor Visch 14302
2132 VJ Hoofddorp

Tel.: 06 45 66 23 88

E-Mail:
             

Knieklachten, Heuppijn, Rugpijn

De Duitse ziektekostenverzekeringen hebben enkele heel grote studies opgezet om een indruk te krijgen of het zinvol is om acupunctuur bij rugpijn, kniepijn en hoofdpijn te vergoeden. De resultaten van deze indrukwekkende studies werden in begin 2007 in het Duitse blad voor artsen besproken en acupunctuur blijkt inderdaad van duidelijke waarde.

In twee artikelen in het Duitse toonaangevende 'Deutsche Ärzteblatt' zijn de gegevens besproken die nu beschikbaar gekomen zijn uit de zogenaamde GERAC studies.

Het 'Ärzteblatt' bespeekt en becommentarieert de resultaten in uitgave 4 van 2007, (27.01.2006, pagina A-185) en komt tot de volgende conclusies:

• Er is sprake van een grote patiententevredenheid met de acupunctuur en het was mogelijk om tevens klinisch relevante effecten aan te tonen. ("Es zeigt sich nicht nur eine hohe Patientenzufriedenheit, auch klinisch relevante Wirkungen unter kontrollierten Bedingungen konnten nachgewiesen werden.")
• Tegelijkertijd was het niet altijd mogelijk een puntspecifiek effect van de acupunctuur te demonstreren, omdat ook andere, minder specifieke effecten optraden.
• Maar zelfs zonder de puntspecifieke effectiviteit bleek acupunctuur ten minste zo effectief te zijn als gewone, reguliere behandelingen ( "Auch ohne diesen Nachweis spezifischer Effekte zeigt sich Akupunktur objektiv mindestens so wirksam wie die Standardtherapie")
• UItgegaan wordt van de opvatting dat acupunctuur goed aansluit bij de verwachting van patienten en zo wordt tevens het zelfhelende aspect geactiveerd. ( "Man kann vermuten, dass das Behandlungssetting der Akupunktur den Bedürfnissen vieler Patienten entgegenkommt und selbstaktivierende, selbstheilende Kräfte stimuliert.")
• Verder bleek dat ervaren acupuncturisten met een lange en goede vooropleiding de beste resultaten hadden.

Duitsland is in deze vrij visionair, en en loopt daarmee parallel met de Amerikaanse ontwikkelingen van de Integrative Medicine.

Ook ernstig zieke patienten die zoeken naar complementaire behandelwijzen, moeten deze mogelijkheid kunnen benutten en vergoeding krijgen van de ziektekostenverzekeraars, aldus een rechtbankvonnis in Duitsland.

Citaat: "Die Gesetzliche Krankenversicherung muss schwer erkrankten Patienten auch alternative Heilmethoden bezahlen, wenn diese eine Hoffnung auf Heilung bieten und die Schulmedizin keine Therapiemöglichkeit mehr sieht. Mit diesem am 16.12.2005 bekannt gegebenen Beschluss gab das Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe der Beschwerde eines 18jährigen statt, der an einer seltenen Muskelkrankheit leidet."

Het totale bericht van de GERAC studie naar acupunctuur bij osteoatrose van de knie is op het web verkrijgbaar.

Bronnen