Kwalitatief en kwantitatief hoogwaardige zorg
 

Voor informatie en afspraken tel.: 06 45 66 23 88

 
 


Behandelingen erkend door
ziektekostenverzekeringen

Adres:
Keizersweg 97
1171 XC Badhoevedorp

Groepspraktijk Minerva
Olympiaplein 99
1077 CT Amsterdam

De nieuwe Silo
Graan voor Visch 14302
2132 VJ Hoofddorp

Tel.: 06 45 66 23 88

E-Mail:
             

Knieklachten, Heuppijn, Rugpijn

De Duitse ziektekostenverzekeringen hebben enkele heel grote studies opgezet om een indruk te krijgen of het zinvol is om acupunctuur bij rugpijn, kniepijn en hoofdpijn te vergoeden. De resultaten van deze indrukwekkende studies werden in begin 2007 in het Duitse blad voor artsen besproken en acupunctuur blijkt inderdaad van duidelijke waarde.

In twee artikelen in het Duitse toonaangevende 'Deutsche Ärzteblatt' zijn de gegevens besproken die nu beschikbaar gekomen zijn uit de zogenaamde GERAC studies.

Het 'Ärzteblatt' bespeekt en becommentarieert de resultaten in uitgave 4 van 2007, (27.01.2006, pagina A-185) en komt tot de volgende conclusies:

• Er is sprake van een grote patiententevredenheid met de acupunctuur en het was mogelijk om tevens klinisch relevante effecten aan te tonen. ("Es zeigt sich nicht nur eine hohe Patientenzufriedenheit, auch klinisch relevante Wirkungen unter kontrollierten Bedingungen konnten nachgewiesen werden.")
• Tegelijkertijd was het niet altijd mogelijk een puntspecifiek effect van de acupunctuur te demonstreren, omdat ook andere, minder specifieke effecten optraden.
• Maar zelfs zonder de puntspecifieke effectiviteit bleek acupunctuur ten minste zo effectief te zijn als gewone, reguliere behandelingen ( "Auch ohne diesen Nachweis spezifischer Effekte zeigt sich Akupunktur objektiv mindestens so wirksam wie die Standardtherapie")
• UItgegaan wordt van de opvatting dat acupunctuur goed aansluit bij de verwachting van patienten en zo wordt tevens het zelfhelende aspect geactiveerd. ( "Man kann vermuten, dass das Behandlungssetting der Akupunktur den Bedürfnissen vieler Patienten entgegenkommt und selbstaktivierende, selbstheilende Kräfte stimuliert.")
• Verder bleek dat ervaren acupuncturisten met een lange en goede vooropleiding de beste resultaten hadden.

Duitsland is in deze vrij visionair, en en loopt daarmee parallel met de Amerikaanse ontwikkelingen van de Integrative Medicine.

Ook ernstig zieke patienten die zoeken naar complementaire behandelwijzen, moeten deze mogelijkheid kunnen benutten en vergoeding krijgen van de ziektekostenverzekeraars, aldus een rechtbankvonnis in Duitsland.

Citaat: "Die Gesetzliche Krankenversicherung muss schwer erkrankten Patienten auch alternative Heilmethoden bezahlen, wenn diese eine Hoffnung auf Heilung bieten und die Schulmedizin keine Therapiemöglichkeit mehr sieht. Mit diesem am 16.12.2005 bekannt gegebenen Beschluss gab das Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe der Beschwerde eines 18jährigen statt, der an einer seltenen Muskelkrankheit leidet."

Het totale bericht van de GERAC studie naar acupunctuur bij osteoatrose van de knie is op het web verkrijgbaar.

Bronnen

Behandeling Rugklachten

Vaak krijgen mensen last van pijn in de onderrug door een verkeerde werk- of zithouding. Maar ook door te zwaar tillen of door plotseling een verkeerde beweging te maken. Een andere veel voorkomende oorzaak van lage rugklachten is een te hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan beweging. Hiernaast kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen. De acupuncturist zal daarom zoveel mogelijk willen weten over de specifieke omstandigheden waarbinnen de klachten zijn ontstaan. Zo'n uitgebreide analyse is niet alleen nodig om de klachten te verhelpen, maar ook om deze te voorkomen.

De symptomen kunnen heel verschillend zijn
U staat op uit een stoel en bukt zich om een papiertje op te rapen. Plotseling voelt u een hevige pijnscheut en u kunt nauwelijks meer overeind komen. Dit is een bekend voorbeeld van acute lage rugpijn. Maar de klachten kunnen ook minder acuut optreden. Een zeurende pijn die langzaam verergert bijvoorbeeld, of pijn die uitstraalt naar de benen. De gevolgen van lage rugpijn zijn voor iedereen verschillend: het kan leiden tot houdingsafwijkingen of tot moeite hebben met zitten of nauwelijks kunnen staan of lopen. Ook slaapproblemen komen veelvuldig voor. Meer bewegen kan onderdeel zijn van de therapie, in andere gevallen is juist absolute rust vereist. Soms zal de acupuncturist de behandeling combineren met massage en oefeningen.

Helpt acupunctuur mij van mijn lage rugklachten af?
Acupunctuur kan met name op het gebied van de pijnbestrijding en spierontspanning veel voor u betekenen. Ook kunnen gewrichtsblokkades worden opgeheven waardoor al snel een vermindering van klachten optreedt, of verdwijnen deze zelfs geheel. Bij acute klachten zijn enkele behandelingen vaak al voldoende voor een merkbaar effect. Bij chronische klachten zijn hiervoor meestal meer behandelingen nodig. Wanneer er sprake is van blijvend rugletsel zoals bij ernstige slijtage, kan acupunctuur alleen een symptoombestrijdend karakter hebben. In periodes met verergering van de klachten kunt u dan altijd een beroep doen op uw acupuncturist voor het bestrijden van de pijn.